Wedding Ticker

Daisypath Anniversary tickers

Birthday ticker

Lilypie Third Birthday tickers

Breastfeeding Journey

Lilypie Breastfeeding tickers

Birthday Ticker

Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, November 19, 2014

Sydney Day 1

Hari ni terasa nak mula balik lah tulis blog ni nak cerita pasal percutian family ke Sydney baru2 ni. Alhamdulillah, dapat jejak kaki kat Sydney. Bukan ape, dah lama tak pegi bercuti ke luar negara. Last hari tu pun rasa nye pegi Bangkok masa mummy pregnantkan Amani. Kali ni ade rezeki lebih dapat lah berjalan2 tengok negara orang. 

We all sengaja ambik flight malam sebab nak bagi same ngan timing amani tido. So, takde lah nanti dalam flight die berjalan ke sane sini kan. Letih lah nak layan kan. Tapi, memang bukan lah mummy yg layan. Harus lah ayah yg kena layan kan. 

Masa nak pegi Sydney ni, first time lah aku masuk KLIA2. Sebelum ni sampai takat luar je sebab send adik2 aku kan. Masuk dalam first time. Nasib baik lah we all sampai awal jugak. So, takde lah terkocoh2 sangat kan nak berjalan. Boleh tahan jauh jugak lah nak masuk ke dalam tu kan. 

Lepas dah check in ape semua, we all terus masuk dalam memang takde nak lenggang2 kangkung semua sebab we all kan bawak baby and mak aku pulak pakai wheelchair. So, better masuk awal. Kat dalam tu, we all siap2 makan malam terus sebab kat dalam flight nanti mmg we all tak ambik meal sebab mengenangkan naik pun dah tengah malam kan. Tido je lah kan, nak makan ape lagi. We all makan burger king and chicken rice.

Lepas makan baru masuk departure hall. 


 
Perjalanan mengambil masa selama 8 jam. Tapiiiiii, mummy dapat tido dalam sejam je. Selebihnya memang tak leh tido dengan sakit pinggang nye lah, dengan rasa loya nye lah ape semua. Mummy tengok Amani lena je tido sebelah mummy. Jeles betul mummy rasa. Mummy rasa tak sabar sangat nak sampai kat Sydney. Memang dah tak tertahan rasa nye duduk lama2 dalam flight ni. Hahahaha. Camane mummy nak gi london ni gamaknye? Flight yg 8 jam ni pun mummy tak tahan. mummy rasa sebab mummy berbadan 2 ni kot. Kalau tak mummy rasa ok je. 

Alhamdulillah, lepas 8 jam sampai lah kitorang kat Sydney International Airport. Semua sekali smooth lah urusan sampai lah ke bab we all declare bahan makanan yg we all bawak. So, memang laju je lah urusan semua. Sampai kat luar tu tgk cuaca macam panas je. Ayah siap cakap, alaaaa cuaca same je macam kat Malaysia. We all settle kan urusan beli simcard ape semua. Senang nanti nak instagram, FB ape semua kan. Baru lah lepas tu we all sewa van untuk ke Meriton Apartment World Tower. 



Lepas dah dapat van yg we all sewa tu, gerak lah pegi kat van yg kat luar airport tu kan, memang lah cuaca masa tu matahari tegak atas kepala tapi, sejuk nye bukan main lagi tau dengan berangin nye rasa nak melayang. Hahahaha. Itu tipu. Van ni pun we all bayar 15 dollar per person. Kira ok lah kan. Masa naik van tu memang dah tak sabar2 dah nak check in sebab daripada pagi tak mandi kan so rasa melekit ape semua ade. Bile dapat check in rasa best sangat then dapat apartment pulak yg best and view pun best daripada tingkat 63.


We all lunch makan kebab ngan nasi lauk lamb je tengahari ni sebab nak masak malas sebab baru sampai kan. Then, lepas solat zuhur, terus siap2 nak pegi ke Paddy's Market pulak sebab nak membeli buah2an dan sayur2 semua.




Masa kat Paddy's Market ni kitorang menggila beli sayur2 dan buah stawberry. Masa tu we all yg girls ni beli strawberry 5 pack. Tapi, tak sangka pulak ayah amani beli jugak strawberry 5 pack. Jadi lah 10 pack semua nye. Banyak giler. Nak buat camane kan, ayah a,ani berpecah masa dalam Paddy's Market tu. Tu yg terjadi kejadian membeli 10 pack strawberry tu. Nasib baik ade stroller Amani boleh lah nak buat gantung2 hasil belian semua. Hahahaa.

 

 Lepas tu, we all pegi coles pulak nak membeli belah roti dan barang2 kering lain. Suka sangat coles. Macam2 benda ade. 

Ok, end of day 1.

To be continued......
 

No comments: